sobota, 25 stycznia 2014

Tort ryżowo jabłkowy w polewie czekoladowej

Składniki:
  • 3 szklanki ryżu
  • 1 opakowanie cynamonu 
  • 1kg jabłek
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • posypka

Tort ryżowo jabłkowy w polewie czekoladowej

Gotujemy lekko osoloną wodę. Ryż płuszemy w zimnej wodzie i wsypujemy do gotującej wody. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Następnie zasypujemy  jedną szklanką cukru i cynamonem, mieszamy aby składniki były równomiernie rozłożone na kawałkach jabłek. Kiedy ryż będzie już klejący odcedzamy go i odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie przyżądzamy biszkopt. Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy połowę pozostałego cukru.  Pianę ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa. Tortownicę smarujemy olejemy i wylewamy naszą biszkoptową masę. Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika. Pieczemy ok 30-40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy gotowe).  Nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko zostawiamy na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach. 
Wracamy do naszego ryżu, który musimy teraz dokładnie wymieszać z jabłkami.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy równej grubości części. Układamy jeden na spód i wykładamy na niego 1/2 masy ryżowej. Ponownie kładziemy biszkopt i pozostałą część ryżu. Na górę kładziemy ostatni kawałek biszkopta.
Pora na polewę. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej dodając do niej stopniowo mleko. Odstawiamy do ostudzenia. Potem polewamy powierzchnię ciasta czekoladą. Wyrównujemy górę i boki nożem i posypujemy posypką.

Tort ryżowo jabłkowy w polewie czekoladowej


Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz