Składniki:
- 3,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 aromat waniliowy
- 2 jajka
- 1/2 kg śliwek
- 200 g masła
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier i cukier waniliowy mieszając składniki. Dodajemy umyte uprzednio jajka i dolewamy aromat waniliowy. Następnie wkrawamy do miski miękkie masło.Wszystkie składni dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.
Śliwki dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Sam owoc kroimy na mniejsze części.
Ciasto dzielimy na dwie części ok 3/4 całości do 1/4. Większą część wykładamy na ówcześnie wysmarowaną tłuszczem blachę. Potem wykładamy śliwki. A resztą
ciasta przykrywamy śliwki. Tak przygotowane
ciasto ląduje w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na ok 40 min.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz