środa, 22 stycznia 2014

Kruszone ciasto ze śliwkami

Składniki:
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 aromat waniliowy
  • 2 jajka
  • 1/2 kg śliwek
  • 200 g masła
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier i cukier waniliowy mieszając składniki. Dodajemy umyte uprzednio jajka i dolewamy aromat waniliowy. Następnie wkrawamy do miski miękkie masło.Wszystkie składni dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Śliwki dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Sam owoc kroimy na mniejsze części. Ciasto dzielimy na dwie części ok 3/4 całości do 1/4. Większą część wykładamy na ówcześnie wysmarowaną tłuszczem blachę. Potem wykładamy śliwki. A resztą ciasta przykrywamy śliwki. Tak przygotowane ciasto ląduje w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na ok 40 min.

Kruszone ciasto ze śliwkami

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz