niedziela, 19 stycznia 2014

Penne z kurczakiem w sosie śmietanowo-porowym

Składniki:
  • 1 pierś z kurzczaka
  • 300g makaronu rurki
  • 40g orzechów arachidowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 duży por (biała część)
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki nuszkatałowej
  • 400g śmietany
  • 20dag sera żółtego
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i oprószamy solą oraz pieprzem. Orzechy drobno siekamy i prażymy na suchej patelni. Odkładamy na bok.
Na tej samej patelni rozkuszczamy masło i podsmażamy drobno posiekany ząbek czosnku.  Dodajemy posiekany drobno por - białą część. Przekładamy kurczaka na patelnię i podsmażamy ok 15min, potem dolewamy śmietankę. Doprawiamy połową łyżeczki gałki muszkatałowej i w razie potrzeby solą i pieprzem. Dodajemy orzechy i dusimy pod przykryciem. W tym czasie ścieramy ser na tarce o dużych oczkach. Dwie łyżki dodajemy do sosu i mieszamy do momentu rozpuszczenia się sera.
Na koniec gotujemy makaron w osolonej wodzie na aldente.
Przed podaniem makaron polany sosem posypujemy resztą pozostałego nam sera.

Penne z kurczakiem w sosie śmietanowo-porowym

Smacznego ;)

3 komentarze:

  1. arachodowych? popraw to nieuku

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka śmietana?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja używałam 12%, ale równie dobrze może być każda inna. To już zależy od Ciebie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń