- 1 pierś z kurzczaka
- 300g makaronu rurki
- 40g orzechów arachidowych
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 duży por (biała część)
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki nuszkatałowej
- 400g śmietany
- 20dag sera żółtego
Na tej samej patelni rozkuszczamy masło i podsmażamy drobno posiekany ząbek czosnku. Dodajemy posiekany drobno por - białą część. Przekładamy kurczaka na patelnię i podsmażamy ok 15min, potem dolewamy śmietankę. Doprawiamy połową łyżeczki gałki muszkatałowej i w razie potrzeby solą i pieprzem. Dodajemy orzechy i dusimy pod przykryciem. W tym czasie ścieramy ser na tarce o dużych oczkach. Dwie łyżki dodajemy do sosu i mieszamy do momentu rozpuszczenia się sera.
Na koniec gotujemy makaron w osolonej wodzie na aldente.
Przed podaniem makaron polany sosem posypujemy resztą pozostałego nam sera.
Smacznego ;)
arachodowych? popraw to nieuku
OdpowiedzUsuńjaka śmietana?
OdpowiedzUsuńJa używałam 12%, ale równie dobrze może być każda inna. To już zależy od Ciebie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń