- 1 kostka masła
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 600 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 4 duże jajka
- 250 ml mleka
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy, mieszamy, odstawiamy w celu przygotowania następnych składników. Umyte jajka miksujemy w drugiej misce razem z mlekiem.W między czasie roztapiamy masło. Na koniec siekamy czekoladę. Kawałki czekolady nie powinny być zbyt drobne ani zbyt duże.
Wszystkie składniki delikatnie łączymy dodając mokre do suchych i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy roztopione masło i posiekaną czekoladę, kilkakrotnie mieszając łyżką. Ciasto powinno wyjść grudkowate, ale bez widocznej na wiezchu mąki.
Wszystkie składniki delikatnie łączymy dodając mokre do suchych i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy roztopione masło i posiekaną czekoladę, kilkakrotnie mieszając łyżką. Ciasto powinno wyjść grudkowate, ale bez widocznej na wiezchu mąki.
Całą masę wykładamy do form na muffinki i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, na ok 22 minuty, aż nasze babeczki wyrosną i lekko popękają z wierzchu.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz