Kuczak w sosie słodko - kwaśnym
To danie to pierwsza potrawa, którą przygotowałam. Spodobał mi się ten przepis ponieważ był bardzo prosty, szybki i dość tani. Oczywiście zmodyfikowałam recepturę po swojemu. Posiłek choć prosty zachwycił poczęstowane nim osoby ;)
Składniki (2 - 3 porcje):
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 - 2 torebki ryżu długoziarnistego
Pierś z kurczaka myjemy i odcinamy resztki tłuszczu i zbędne części. Resztę kroimy w kostkę ok. 2 cm i wrzucamy do miski. Oprószamy solą i pieprzem. Całość zalewamy połową soku z ananasa i doprawiamy sosem sojowym. Odstawiamy żeby smaki się "przeżarły". W między czasie kroimy marchew i paprykę w słupki, ananasa w kostkę i odsączamy kukurydzę. Na rozgrzanego woka lub inną patelnie, na mały ogień wrzucamy samego kurczaka (można dodać odrobinę oliwy lub oleju). Naszą zalewę od kurczaka zaprawiamy 2 - 3 łyżeczkami mąki ziemniaczanej, aby zagęścić sos. Wlewamy wszystko do naszego smażącego się kurczaka. Dodajemy warzywa i ananasa. wszystko dusimy pod przykryciem ok 15 - 20 min. Najlepiej jest próbować co jakiś czas czy nasz kurczak nie jest "gumiasty" lub surowy i czy warzywa są już miękkie. Jeśli sos wyjdzie nam za rzadki dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej, jeśli za gęsty dolewamy odrobinę wody i dokładnie musimy wszystko wymieszać. W między czasie gotujemy ryż zgodnie w instrukcją na opakowaniu. Potrawkę podajemy na ryżu lub w jego sąsiedztwie.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz