czwartek, 15 sierpnia 2013

Karp w ziołach

Kto powiedział, że karpia powinno się jeść tylko na święta. Proponuję lekką potrawkę w sam raz na lato.

Składniki:
  • 1 cały karp
  • zioła (majeranek, rozmaryn, bazylia, zioła prowansalskie)
  • ok 1kg ziemniaków
  • 2 - 3 marchewki
  • sok z 1/2 cytryny
  • kostka masła
  • sól i pieprz
Oporządzamy rybę - zdrapujemy łuski, pozbywamy się wnętrzności i dokładnie myjemy z zewnątrz i od środka. Tak przygotowanego karpia oprószamy solą i pieprzem i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy - ziemniaki w małą kostkę, marchew w plastry. W kąpieli wodnej rozpuszczamy kostkę masła. Wyciskamy do tego sok z połówki cytryny. Dodajemy do tego zioła (po szczypcie z każdego) i dokładnie mieszamy. Warzywa dorzucamy do naszego karpia. całość polewamy przygotowanym sosem i wkładamy do rozgrzanego na 220 stopni piekarnika. Pieczemy ok 30 min sprawdzając co jakiś czas czy nasz karp i warzywa są już miękkie.


Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz