Kto powiedział, że karpia powinno się jeść tylko na święta. Proponuję lekką potrawkę w sam raz na lato.
Składniki:
- 1 cały karp
- zioła (majeranek, rozmaryn, bazylia, zioła prowansalskie)
- ok 1kg ziemniaków
- 2 - 3 marchewki
- sok z 1/2 cytryny
- kostka masła
- sól i pieprz
Oporządzamy rybę - zdrapujemy łuski, pozbywamy się wnętrzności i dokładnie myjemy z zewnątrz i od środka. Tak przygotowanego karpia oprószamy solą i pieprzem i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy - ziemniaki w małą kostkę, marchew w plastry. W kąpieli wodnej rozpuszczamy kostkę masła. Wyciskamy do tego sok z połówki cytryny. Dodajemy do tego zioła (po szczypcie z każdego) i dokładnie mieszamy. Warzywa dorzucamy do naszego karpia. całość polewamy przygotowanym sosem i wkładamy do rozgrzanego na 220 stopni piekarnika. Pieczemy ok 30 min sprawdzając co jakiś czas czy nasz karp i warzywa są już miękkie.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz