wtorek, 27 sierpnia 2013

Zapiekanka ryżowa

Składniki:
  • 400g ryżu
  • przyprawa chińska 5 smaków
  • 1/2 kalafiora
  • 3 - 4 pieczarki
  • 2 marchwie
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki śmietany
  • zioła prowansalskie
  • kabaczek
Solimy wodę na ryż i wodę na warzywa. Kiedy będą się gotować wsypujemy do garnka dwie szklanki ryżu, a do drugiego marchew i kalafiora. Kiedy ryż będzie gotowy odcedzamy go i zalewamy zimną wodą, ponownie odcedzamy. Pieczarki i kabaczka kroimy w plastry i wrzucamy na spód naczynia żaroodpornego. Ugotowaną marchew kroimy w plastry i dokładamy do pieczarek z kabaczkiem. Tę samą czynność powtarzamy z kalafiorem. Ryż doprawiamy przyprawą 5 smaków i dokładnie mieszamy. Całość przesypujemy do warzyw, łyżką wyrównując powierzchnie. 1/2 szklanki śmietany mieszamy z ziołami prowansalskimi i zalewamy nim naszą zapiekankę. Zamykamy naczynie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na ok 20 - 30 min.


Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz