Składniki:
- 400g ryżu
- przyprawa chińska 5 smaków
- 1/2 kalafiora
- 3 - 4 pieczarki
- 2 marchwie
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki śmietany
- zioła prowansalskie
- kabaczek
Solimy wodę na ryż i wodę na warzywa. Kiedy będą się gotować wsypujemy do garnka dwie szklanki ryżu, a do drugiego marchew i kalafiora. Kiedy ryż będzie gotowy odcedzamy go i zalewamy zimną wodą, ponownie odcedzamy. Pieczarki i kabaczka kroimy w plastry i wrzucamy na spód naczynia żaroodpornego. Ugotowaną marchew kroimy w plastry i dokładamy do pieczarek z kabaczkiem. Tę samą czynność powtarzamy z kalafiorem. Ryż doprawiamy przyprawą 5 smaków i dokładnie mieszamy. Całość przesypujemy do warzyw, łyżką wyrównując powierzchnie. 1/2 szklanki śmietany mieszamy z ziołami prowansalskimi i zalewamy nim naszą zapiekankę. Zamykamy naczynie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na ok 20 - 30 min.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz